Utjecaj rodne ideologije na ekologiju čovjekove spolne naravi kršćansko-teološko antropološki osvrt - Volarević, Marijo, svećenik (2019)
Autor u radu nastoji prikazati kako čovjek danas postaje sve više svjestan ne samo ugroženosti čovjekova okoliša nego i ugroženosti čovjekove urođene spolne naravi. Čovjek, stvoren na sliku Božju kao muško i žensko (usp. Post 1, 26-27), pozvan je ne samo odgovorno se ponašati prema stvorenoj stvarnosti koju mu je Bog darovao nego i prema slici Božjoj koja se zrcali u čovjeku, istovjetno muškarcu i ženi. I kao što kroz povijest čovjek ne upravlja odgovorno stvorenim svijetom, čiji je čuvar, a ne gospodar, na sličan način danas s pomoću rodne ideologije želi dominirati nad darovanoj mu spolnoj naravi. Autor ovim radom nastoji upozoriti koji su prema kršćansko-biblijsko-teološkoj antropologiji temeljni nedostatci rodne ideologije koja teorijskim tehnicizmom zadire u samu srž čovjekove spolne naravi, čime izravno utječe na ekologiju ljudske naravi i ekologiju obitelji.
The author tries to show how today man becomes more and more aware not only of the endangerment of man’s environment but of the endangerment of man’s innate sexual nature, as well. Man, created in the image of God as male and female (cf. Gen 1:26-27), is called not only to act responsibly towards the created reality God has given him, but also towards the image of God that is mirrored in him, equally in man and woman. In the same way that through history man hasn’t been responsibly governing the created world, of which he is a guardian and not a master, in a similar way today, with the help of gender ideology, he wants to dominate over the sexual nature that was gifted to him. With the article the author seeks to warn, in accordance with Christian-biblical-theological anthropology, about the fundamental defects of gender ideology which through theoretical technicism penetrates the very essence of man’s sexual nature, thus directly affecting the ecology of human nature and the ecology of family.
Bilješke uz tekst.
Bibliografske bilješke uz tekst.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Ekologija -- Rodna ideologija -- Rod -- Spol -- Kršćanska antropologija