Bibliodrama kao pastoralni izazov - Leutar, Zdravka (Array, 2019)
U uvodnom dijelu rada donosi se povijesni prikaz nastanka bibliodrame. Bibliodrama je metoda grupnoga pristupa biblijskomu tekstu u kojoj se sudionici koriste dramskom kreativnom tehnikom i spontanošću radi individualnoga osvješćivanja i osnaživanja, izgradnje što kvalitetnijih interpersonalnih odnosa i zajedništva s Bogom i jednih s drugima. Ne postoji nijedna životna situacija za koju se u Bibliji ne bi moglo pronaći odgovarajuće životno iskustvo. Sudionici bibliodrame unose svoje životno iskustvo u biblijski tekst i produbljuju ga, duboko integrirajući vlastiti život i osvješćujući vlastitu stvarnost, te time postaju osnaženi. U radu se teoretski analiziraju različiti pristupi bibliodrami, osobito europski i američki. Nadalje se obrađuje sedam tipova bibliodrame i njihovi predstavnici. Bibliodrama se u Hrvatskoj u pastoralnom radu i u pomažućim profesijama primjenjuje od 2013. godine. U Hrvatsku je bibliodrama donesena iz Njemačke i to je vrsta bibliodrame proizišle iz psihodrame. Njezina struktura jest kako slijedi: Upoznavanje i zagrijavanje; Rad na životnoj strani; Rad s biblijskim tekstom; Rad na životnoj strani s pomoću uloga iz biblijskoga teksta; Integracija. U radu se analiziraju elementi navedene strukture s pomoću prikaza aktivnosti jedne sudionice u bibliodrami i pojašnjenja pojedinih elemenata. Vrlo je važno da voditelj bibliodrame poznaje psihodinamiku grupe koja može uvelike pomoći boljoj izvedbi bibliodrame, a može proizvesti i otpore i regresiju sudionika. Bibliodrama se u pastoralnom radu primjenjuje na svim dobnim skupinama, no najčešće se primjenjuje u grupama s mladima i djecom. Bibliodrama se može primjenjivati i u različitim skupinama unutar župne zajednice u smislu postizanja što kvalitetnije grupne kohezije i zajedništva. Moguće ju je primjenjivati i pri osnaživanju pastoralnih djelatnika i pri radu na sebi.