Revitalizacija antičke i srednjovjekovne filozofije u mišljenju Josefa Piepera - Mijatović, Franjo (2019)
U ovom članku pokušat će se izložiti temeljni smisao i značenje filozofiranja, točnije filozofijskoga čina, kršćanskoga mislioca Josefa Piepera. Razlog za ponovnu revitalizaciju antičke i srednjovjekovne filozofije Pieper vidi u mogućnosti jednoga daleko širega shvaćanja cjeline svijeta koje se tiče čitavoga bitka u svoj njegovoj (ne)pojavnosti. Dok su se u suvremenoj filozofiji vodile rasprave oko istine između hermeneutičke i analitčke filozofije, Pieper ostaje vjeran svojim antičkim i srednjovjekovnim učiteljima, osobito Platonu i Akvinskomu. Iako je njegova misao duboko prožeta mišlju navedene dvojice, ona se ni u kojem slučaju, što je uostalom i cilj ovoga rada, ne ograničava na puko ponavljanje ili kompilaciju davno rečenoga. U tom smislu Pieper tvrdi da bi tradicija, na primjer ona platonovska i tomistička, mogla biti primjer svim drugim tradicijama te poslužiti kao stvarni model ljudskoga racionalnoga filozofijskoga istraživanja, filozofiranja kao mogućnosti božansko-ljudskoga događanja u potrazi za istinom.
In the article, we will try to present the fundamental meaning and significance of philosophizing, more precisely the philosophical act, of the Christian thinker Josef Pieper. He sees the reason for the revitalization of antique and medieval philosophy in the possibility of a far-wider understanding of the entirety of the world which concerns the entirety of being in all its (non)occurrence. While contemporary philosophy held debates on the truth between hermeneutic and analytical philosophy, Pieper remains loyal to his antique and medieval teachers, especially Plato and Aquinas. Although Pieper’s thought is deeply imbued with thoughts of the said two, it is in no way, which is the aim this article, limited to the mere repetition or compilation of what was said long ago. In this regard, Pieper argues that a tradition, such as the Platonic and the Thomist, can be an example to all other traditions, and serve as the real model of human rational philosophical research, and philosophizing as a possibility of divine-human event in search of the truth.
Bilješke uz tekst.
Bibliografske bilješke uz tekst.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Filozofija -- Antička filozofija -- Srednjovjekovna filozofija -- Tradicija -- Istina -- Znanje -- Platonizam -- Tomizam; Plato -- Platon -- Thomas Aquinas, sanctus -- Sveti Toma Akvinski -- Pieper, Josef