Motiv posta i molitve u hrvatskoglagoljskim tekstovima 15. i 16. stoljeća - Dürrigl, Marija Ana (Array, 2019)
Motiv posta i molitve često se zatječe u djelima raznih sadržajnih, oblikovnih i vrsnih pripadnosti tijekom mnogih stoljeća, pa je moguće govoriti o motivu dugoga trajanja. U trima se glagoljskim kodeksima iz 15. i 16. stoljeća (u tzv. Oxfordskom, Berčićevu i Grškovićevu zborniku) nabrajaju osobe iz Biblije i svetci koji su postili i tako postigli spas i milost. U tim je spomenicima popis likova u velikoj mjeri podudaran. Po tonu i stilu zaključuje se kako su tekstovi bili namijenjeni širem krugu primatelja, a ne (samo) užoj redovničkoj ili duhovničkoj zajednici. Tekstovi su analizirani s književnoteorijskoga polazišta, s naglaskom na njihovoj strukturu, a identificirane su dvije važne karakteristike hrvatskoglagoljske proze. To su polifunkcionalnost, jer djela često ujedinjuju praktične (npr. pastoralne, moralne i poučne) funkcije s estetskom, te otvorenost forme, jer se teme, motivi i slike pojavljuju u uvijek novim kombinacijama i kontekstima (specifična intertekstualnost). U analiziranim se tekstovima prepoznaju figure i tropi tipični za hrvatsku srednjovjekovnu prozu (npr. antiteza, paregmenon, nabrajanja, dijade, trijade, asonancije, sintaktički i leksički paralelizam).