Španjolska gripa u dolini Neretve : Spanish flu in the Neretva Valley - Mišur, Ivo (Array, 2019)
Cilj je rada istražiti razmjere haranja španjolske gripe u dolini Neretve. U radu su korišteni tadašnji novinski izvještaji te matične knjige umrlih sedam neretvanskih župa (Borovci-Nova Sela, Desne-Bagalovići, Dobranje, Opuzen, Metković, Vidonje i Vid). Iz matica su prikupljeni podaci o smrtnim slučajevima na temelju kojih je provedena statistička analiza. U radu je prikazana spolna i dobna struktura umrlih. Utvrdilo se i žarište epidemije te rekonstruirao vremenski tijek širenja bolesti. Prvi smrtni slučajevi uzrokovani španjolskom gripom u dolini Neretve pojavljuju se u listopadu 1918. Vrhunac epidemije bio je u drugoj polovici studenoga i krajem prosinca. Najviše umrlih bilo je u Desnama i Vidonjama. Treći val gripe zahvatio je naselje Vid tek 1920. Prosječna dob umrlih bila je 26,06 godina, a od bolesti je stradalo više žena nego muškaraca.