Uloga stranke u upravnom djelovanju javnopravnih tijela - Britvić Vetma, Bosiljka; Turudić, Marko (2019)
Autori u predmetnom članku razmatraju ulogu, a samim time i položaj stranke u upravnom djelovanju javnopravnih tijela. Pritom poseban naglasak stavljaju na načelu dobre uprave. Ističu kako je promicanje dobre uprave usko povezano s demokratizacijom uprave usmjerenoj prema zagovaranju razvoja koji kreće od građanina podređenog upravi prema građaninu ravnopravnom upravi. U tu svrhu autori razmatraju i utjecaj europskog prava na zaštitu prava stranke.
The authors in this article consider the role and with it the position of party in the administrative activity of legal public bodies. Particular emphasis is placed on the principle of good administration. It is pointed out that promoting good administration is closely linked to democratization of administration which is directed at advocating development which goes from citizens being subjugated to administration to citizens being equal with administration. To this aim, authors also consider the influence of European Law on the protection of the rights of citizen as a party.
Bibliografske bilješke uz tekst.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Upravno pravo -- Stranke -- Zaštita prava -- Dobra uprava