La déconcentration administrative - Lemoyne de Forges, Jean-Michel (2019)
Establishing a modern state in Europe has brought about the appearance of a system of introducing state on all of its territory. The reason this has come about is the need for government decisions to be applied in an equal way to everyone. This can only be ensured if officials, whom the government appoints and who are responsible for implementing and following government policy, effectively transfer them from government official level onto local and regional level. Central administration generally singularly carries out tasks of a national character the implementation of which pursuant to law cannot be placed onto a regional level. However, the state also must have officials at a local level who will implement real powers when making decisions (based on delegating powers), in order to take care of local needs and circumstances. «Deconcentration» precisely represents that. Therefore, we are dealing with services which include appointed officials who are subject to central body authority and who locally represent the government and ministries. In France and in general, we differentiate among three categories of administration: central administration, peripheral administration (decentralized or deconcentrated), independent specialized administration which are nevertheless still linked to one of the relevant ministries which supervise the bodies which are under government control. Deconcentration French style enriches the inter-department dimension, locally present in the person named prefect who represents government president and ministers and who is in charge of managing territory, maintaining dialogue with local representatives of executive powers and modernization of administration.
L'établissement d'un État moderne en Europe a entraîné l'apparition d'un système d'introduction d'un État sur l'ensemble de son territoire. La raison en est que les décisions gouvernementales doivent être appliquées de manière égale à tous. Cela ne peut être garanti que si les fonctionnaires, nommés par le gouvernement et responsables de la mise en oeuvre et du suivi de la politique gouvernementale, les transfèrent effectivement du niveau de fonctionnaire gouvernemental au niveau local et régional. En règle générale, l’administration centrale s’acquitte de tâches de caractère national dont la mise en oeuvre en vertu de la loi ne peut être confiée à un niveau régional. Cependant, l'État doit également avoir des fonctionnaires au niveau local qui mettront en oeuvre de véritables pouvoirs lors de la prise de décisions (sur la base de la délégation de pouvoirs), afin de prendre en compte les besoins et la situation locales. La «déconcentration» représente précisément cela. Par conséquent, nous traitons avec des services qui incluent des fonctionnaires nommés qui sont soumis à l'autorité d'un organisme central et qui représentent localement le gouvernement et les ministères. En France et en général, nous distinguons trois catégories d’administrations: l’administration centrale, l’administration périphérique (décentralisée ou déconcentrée), l’administration spécialisée indépendante qui reste néanmoins rattachée à l’un des ministères compétents qui supervisent les organismes placés sous le contrôle du gouvernement.
Uspostava moderne države u Europi dovela je do uvođenja države na cijelom njezinom teritoriju. Razlog za to je potreba da se njene odluke primjenjuju jednako na sve. To se može osigurati jedino ako službenici, koje vlada imenuje i koji su odgovorni za provedbu i praćenje vladine politike, iste učinkovito prenose s državne na lokalnu i regionalnu razinu. Središnja uprava općenito obavlja poslove nacionalnog karaktera čija se provedba sukladno zakonu ne može staviti na regionalnu razinu. Međutim, država također mora imati dužnosnike na lokalnoj razini koji će provoditi stvarne ovlasti prilikom donošenja odluka (na temelju delegiranja ovlasti), kako bi se brinuli o lokalnim potrebama i okolnostima. Ovdje je riječ o "dekoncentraciji". Radi se, dakle, o uslugama koje uključuju imenovane službenike koji podliježu središnjem tijelu vlasti i koji lokalno predstavljaju vladu i ministarstva. U Francuskoj i općenito razlikujemo tri kategorije uprave: središnja, periferna (decentralizirana ili dekoncentrirana), te neovisna specijalizirana uprava koja je ipak povezana s jednim od relevantnih ministarstava koja nadziru tijela koja su pod kontrolom vlade. Dekoncentracija na francuski način obogaćuje međuresorsku dimenziju, lokalno prisutnu u osobi imenovanog prefekta koja predstavlja predsjednika vlade i ministre i koja je zadužena za upravljanje teritorijem, održavanje dijaloga s lokalnim predstavnicima izvršne vlasti i modernizaciju uprave. S obzirom na administrativnu kartu Francuske koja uključuje trideset tisuća općina, oko stotinu odjela i dvadeset regija (13 od 2015.), dekoncentracija se temelji na sljedećem: regionalni župan provodi nacionalnu politiku i politiku (europske) zajednice uspostavlja strateške ciljeve, alocira resurse , ocjenjuje državnu aktivnost. Župan odjela je odgovoran za operativne aktivnosti i upravljanje javnim politikama.
Summary ; Resume ; Sažetak.
Keywords: Upravno pravo -- Državna uprava -- Dekoncentracija vlasti; Europa -- Francuska