Servir l'État : les valeurs et l'éthique du service public - de la bonne conduite à la bonne gouvernance - Michel, Jérôme (Array, 2019)
Država nije samo pravna konstrukcija niti se može sažeti na njene procedure i legitimna ograničenja. Država se sastoji od fizičkih osoba koje na različite načine usmjeravaju njenu djelatnost. Načini opsluživanja države prije svega se temelje na stalnom razmatranju važnosti tih dužnosti i filozofije države. Stoga se stalno javlja ovo pitanje: služimo li državi kao što smo to činili prije? Odgovor na ovo pitanje svakako nije isti svugdje. Dužnosnici u Republici Hrvatskoj sigurno neće odgovoriti na to pitanje kao dužnosnici u Republici Francuskoj. Dajemo li tim riječima isto značenje u: Parizu, Bruxellesu, Zagrebu ili Washingtonu? Bez sumnje odgovor je ne. Odgovor na ovo pitanje uvjetovan je poviješću određenog stanja i njegovom konfiguracijom. Međutim, bez obzira na postojeće razlike, smatramo da su izazovi koji nas danas suočavaju isti kao i oni prije, s obzirom na to da je jedan zahtjev i dalje isti, a to je: osjećaj pripadnosti javnoj službi i profesionalni primjer. Evolucija je svakako još uvijek u tijeku i povezana je s transformacijskim oznakama države koje nedvojbeno utječu na služenje državi. Stoga se u ovom članku raspravlja o klasičnom i suvremenom konceptu javne službe.