Savjesnost i poštenje u sudskoj praksi - Đuras, Ivana (Array, 2019)
Još su obvezni odnosi rimskoga prava bili zaštićeni tužbama, actiones bonae fidei, ako su bili zasnovani na načelima dobre vjere – bona fides i pravičnosti – aequitas. Kako tada, tako i danas, sudac donoseći presudu u povodu takvih tužbi mora ispitati sve činjenice i okolnosti koje su pratile zaključenje pravnog posla, kako bi donio valjan i na zakonu osnovan pravorijek. Članak koji slijedi prikazuje neke aktualne primjere iz sudske prakse, u kojima je vidljivo postupanje redovnih sudova prilikom odlučivanja o obveznim odnosima u kontekstu načela savjesnosti i poštenja, a prikazane su i odabrane odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske koje su obuhvatile problematiku savjesnosti i poštenja u obveznim odnosima kroz prizmu temeljnih, ustavom zagarantiranih ljudskih prava i ocjenu eventualne povrede istih.