Istraživanje požarne sigurnosti spremnika nafte i derivata u Republici Hrvatskoj - Regent, Aleksandar (Array, 2019)
Odjeljak Gašenje požara i hlađenje nadzemnih spremnika hrvatskog Pravilnika o zapaljivim tekućinama (PZT) u neskladu je s europskim i američkim normama i preporukama koje se odnose na ovo područje zaštite od požara. PZT objavljen je još 1999. godine, no ni u trenutku objavljivanja nije bio u skladu s tada u svijetu postojećim preporukama i dobrom tehničkom praksom. U međuvremenu su korištenjem zahtjeva iz PZT-a izrađeni mnogi projekti i izgrađeni sustavi vatrozaštite spremnika nafte i derivata kako u RH, tako i u susjednim zemljama, mahom nastalima raspadom SFRJ. Vrijednost takvih sustava i njihova očekivana učinkovitost u slučaju buknuća požara je upitna. U radu su prikazane bitne razlike između PZT-a te europske i hrvatske norme Stabilni protupožarni sustavi - Sustavi s pjenom - 2. dio: Projektiranje, izvedba i održavanje, kao i neke razlike u odnosu na odgovarajuću američku normu Standard for Low-, Medium-, and High-Expansion Foam. NFPA 11 je od 1922. doživjela više od 20 izdanja i od tada se uobičajeno koristila kao osnova za izradu odgovarajućih normi u cijelome svijetu. Glede zahtjeva za gašenje i hlađenje nadzemnih spremnika, konzultirani su relevantni i u svijetu priznati standardi API, kao i relevantne europske publikacije i preporuke. Odjeljak Gašenje požara i hlađenje nadzemnih spremnika hrvatskog PZT-a je pogrešno koncipiran, sadrži zahtjeve za sustave pjene koji su nedovoljno precizni ili čak pogrešni, te prenaglašava zahtjeve za hlađenjem vodom. Predlaže se njegovo povlačenje i zamjena s normama HRN EN 13565-2:2009 i HRS CEN/TS 14816:2018 Stabilni protupožarni sustavi – Sustavi raspršene vode – Projektiranje, ugradnja i održavanje. Ujedno se predlaže revizija projekata svih izvedenih sustava za gašenje požara pjenom i hlađenje nadzemnih spremnika zapaljivih tekućina napravljenih prema PZT-u, jer izvedeno stanje u mnogim slučajevima ne jamči dovoljnu razinu zaštite u slučaju požara