Analiza zvučnih okolina : put prema ugodnijoj i uspješnijoj radnoj sredini - Suhanek, Mia (Array, 2019)
Koncept zvučnih okolina uveden je kako bi se izmijenila i nadopunila procjena buke i njezinih utjecaja na čovjeka. Istraživanje zvučnih okolina predlaže pomalo drugačiji pristup istraživanju buke uzimajući u obzir njezinu složenost i multidisciplinarnost. Stoga istraživanje zvučnih okolina nije istraživanje same buke, već uvjeta i razloga njezinog nastanka, razine opažanja i procjene, prvenstveno od strane čovjeka odnosno ljudi. Jedna zvučna okolina obuhvaća određeni okoliš odnosno sredinu, a samim time i veliki broj zvučnih izvora čije karakteristike utječu na uobičajene čovjekove aktivnosti, njegovu koncentraciju i raspoloženje. S obzirom da ljudi danas većinu vremena provedu na poslu, poželjno je da su im radne okoline ugodne i s akustičkog aspekta kako bi zaposlenici bili što zadovoljniji i uspješniji u izvršavanju radnih zadataka. Ovaj rad u tom smislu diskutira utjecaj četiriju radnih zvučnih okolina na čovjeka. One su redom: dječji vrtić, dionica autoputa, industrijska hala i trgovački centar. Ove četiri okoline su odabrane jer su generalno percipirane kao stresne za svoje zaposlenike.