Antropometrijske izmjere u procjeni zdravlja - Doležal, Ksenija; Hrženjak, Renata (2019)
Antropometrija je istraživačka metoda antropologije koja se bavi utvrđivanjem dimenzija ljudskog tijela i njihovim prosuđivanjem. Cilj joj je što točnijim mjerenjem kvantitativno okarakterizirati njegova fiziološka i morfološka obilježja. Ljudsko tijelo se tijekom života, pod utjecajem brojnih čimbenika, neprestano mijenja. Promjene tjelesnih dimenzija i oblika tijela te njihovo sustavno praćenje omogućeno je provođenjem antropometrijskih mjerenja. Rezultati antropometrijskih mjerenja pokazatelj su morfoloških karakteristika te daju uvid u razvojne osobitosti i zdravstveno stanje određene populacije, kao i uvid u promjene u uzastopnim generacijama. Cilj ovog rada je utvrditi zdravstveni rizik ispitanika na temelju tjelesnih izmjera opsega struka i opsega bokova. Ovo istraživanje provedeno je na uzorku od 799 žena i 686 muškaraca starosne dobi od 20 do 85 godina razvrstanih u sedam dobnih skupina. Zaključci istraživanja zasnivaju se na statističkoj analizi primjenom deskriptivne metode.
Anthropometrics is a branch of anthropology focused on measuring the human body dimensions and their assessment. The objective is to measure as precisely as possible the human body in order to identify its physiological and morphological characteristics. In the course of human life, the body is subject to numerous influences that change its characteristics. The monitoring of the changes in the human body and in its dimensions and forms is ensured by continuing anthropometric measuring. Results of such measurements give insight into the morphological, developmental and health indicators characteristic of a population, as well as providing an insight into the changes observed in monitoring successive generations. The paper aims to determine the health risks to the subjects based on the measurements of their waist and hips. The study was carried out on a sample including 799 women and 686 men, aged 20 to 85, divided into seven age groups. The conclusions are grounded in the statistical analysis using the descriptive method.
Bibliografija: 14 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Antropometrija -- Pretilost -- Tip tijela