Mjere za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu u proizvodnji drvenih lameliranih nosača - Ćehić, Minka (Array, 2019)
Uporaba drvenih lameliranih nosača posljednjih desetljeća sve je veća zahvaljujući upravo karakterističnim prednostima ovih nosača u odnosu na nosače od drugih materijala – mala vlastita težina (od 400 do 600 kg/m3), dobra mehanička svojstva u odnosu na težinu (tlačna čvrstoća od 40 do 80 MPa, vlačna čvrstoća i do 180 MPa), mogućnost proizvodnje izrazito dugih nosača (dužine i do 100 m), te mogućnost različitog oblikovanja (nosači mogu biti ravni, zaobljeni, kružni). Proces proizvodnje drvenih lameliranih nosača razlikuje se u zavisnosti od primijenjenog tipa tehnologije – klasična ili sofisticirana (automatizirana) tehnologija. Linije za proizvodnju drvenih lameliranih nosača primjenom klasične i sofisticirane tehnologije prikazane su u ovom radu. Također su predstavljeni aspekti zaštite na radu pri izradi drvenih lameliranih nosača primjenom spomenutih tehnologija s težištem na zaštitu zdravlja i sigurnost na radu pri proizvodnji drvenih lameliranih nosača u Bosni i Hercegovini. Analiziran je proces proizvodnje drvenih lameliranih nosača i za svaku navedenu tehnologiju detektirana su moguća mjesta rizika i tip opasnosti za zdravlje i sigurnost na radu za radnike koji sudjeluju u procesu. U ovome radu prikazani su važni i potrebni koraci te specifične mjere zbog osiguranja zaštite zdravlja i sigurnosti na radu u procesu proizvodnje drvenih lameliranih nosača. Njihova primjena utječe na smanjenje troškova proizvodnje, pravnih sporova i stope bolovanja.