Simulacija cjelovitog sustava gospodarenja komunalnim otpadom Republike Hrvatske - Mustapić, Nenad (Array, 2019)
Republika Hrvatska kao članica EU-a dužna je provesti planiranje i realizaciju cjelovitog sustava gospodarenja komunalnim otpadom što predstavlja direktnu implementaciju načela kružnog gospodarstva. U ovome radu opisan je postupak definiranja matematičkog modela cjelovitog sustava gospodarenja komunalnim otpadom u Republici Hrvatskoj primjenom metode analize materijalnih tokova i metode analize tokova tvari. U simulacijskom modelu pretpostavljena su tri različita trenda predviđanja generiranja komunalnog otpada. Provedena je simulacija sustava za razdoblje od 15 godina, od 2015. do 2030. godine. Na primjeru rezultata simulacije sustava za 2020. godinu može se zaključiti da postoji veliki potencijal dugoročne samoodrživosti sustava. Dobiveni rezultati ukazuju da se u sustavu od ulaznog masenog toka otpada 25,6 % preradi u razne vrste reciklata, 7,5 % se preradi u kompost, dok se samo 19,5 % otpada odloži na odlagališta. Rezultati indiciraju da je moguća značajna proizvodnja električne energije upotrebom dobivenog bioplina i krutog oporabljenog goriva u odgovarajućim energetskim postrojenjima.