Primjena ekoloških načela u obradi metala odvajanjem čestica - Kostadin, Tihana (Array, 2019)
Većina tekućina za obradu metala koje se primjenjuju za hlađenje i podmazivanje pri različitim postupcima obrade metala odvajanjem čestica formulirana je iz mineralnih ulja koja se izdvajaju iz sirove nafte. Zbrinjavanje otpadnih tekućina otvara brojna ekološka pitanja osobito kada se uzme u obzir da se radi o jednom od najsloženijih i najopasnijih vrsta otpada. Razvoj ekološke svijesti uz istovremeno donošenje novih, strožih zakonskih regulativa u svrhu zaštite prirodnih dobara kao i razvoj sustava za upravljanje zdravljem i sigurnošću osoba na radu sve više usmjeravaju proizvodnu industriju prema razvoju i implementaciji alternativnih tehnika hlađenja i podmazivanja u obradi metala te u konačnici suhoj obradi. Tako se danas već govori o posebno prilagođenoj obradi odnosno proizvodnji koristeći nazive "ekološki prihvatljiva obrada", "održiva proizvodnja", "zelena proizvodnja" i sl. U ovome radu istražuju se mogućnosti i prednosti primjene alternativnih tehnika hlađenja i podmazivanja, a posebno hlađenje vrtložnom cijevi. Također, evaluacija obrade obuhvaćena je eksperimentalnom studijom u svrhu razumijevanja vjerojatnih utjecaja korištenja hlađenja vrtložnom cijevi na troškove proizvodnje. Studija slučaja odnosi se na obradu martenzitnog nehrđajućeg čelika. Pokazano je da troškovi alata predstavljaju glavni doprinos ukupnom trošku proizvodnje i da u usporedbi s emulzijom za obradu metala hlađenje vrtložnom cijevi nudi ekonomično rješenje na putu prema održivoj obradi.