Connecting city and landscape : urbanism and landscape point of view = Povezivanje grada i pejsaža : urbanistička i pejsažna motrišta - Sopina, Ana (Array, 2019)
Promjena paradigme u razumijevanju gradova i krajolika kao holističkog, sveobuhvatnog i participativnog osnažena je Konvencijom o krajobrazima Vijeća Europe i istraživačkim pristupom povijesnih urbanih pejsaža. Prepoznavanje promjena paradigme koje uspostavljaju veze grada i pejsaža, postavljene su kao cilj istraživanja te su istražene pregledom literature koja obuhvaća povijesni razvoj pejsaža, grada i pejsažne arhitekture te pejsaža u povijesti umjetnosti i fotografije. Potvrđivanje univerzalnih aspekata veza grada i pejsaža emanira jedinstvo i nerazdvojnost grada i pejsaža.