Oblikovanje grednih drvenih lijepljenih lameliranih nosača : Designing the glulam (glued laminated) timber beam girders - Haiman, Miljenko (Array, 2019)
U radu se analizira šest različitih primjera lameliranih grednih drvenih nosača kojima su dimenzije određene za najveća ista opterećenja na rasponu od 24 m. Cilj analiza bio je određivanje složenog polja naprezanja koja se javljaju u grednim drvenim lijepljenim lameliranim nosačima u ovisnosti o obliku. Oblik bitno utječe na stanje naprezanja u nosačima te stoga ove analize ukazuju na činjenicu njihova povoljnog oblikovanja. Drugi je cilj istraživanja bio sa što manje materijala svladati određeni raspon i tako izvesti jeftiniju konstrukciju.