Amfiteatar u Puli : zbrinjavanje nečistih voda = Amphitheatre in Pula : wastewater disposal - Krizmanić, Attilio (Array, 2019)
U tijesnoj je vezi s distribucijskom mrežom čiste vode njezino zbrinjavanje kao prljave nakon odgovarajućeg korištenja i odvodnje na za to određena mjesta. U pulskom Amfiteatru mrežu odvodnih kanala moguće je dobrim dijelom rekonstruirati jer su se u sustavu i u razini ispod I. cirkularnog hodnika sačuvali kanali i prostori raznih profila. Ovi nalazi također omogućuju preciznije identificiranje lokacije latrina na razini I. i II. cirkularnog hodnika u radijalnim prostorijama ispod gledališta. Nadam se da će se ovim radom konačno pobiti mišljenja da su kanalizaciju Amfiteatra, posebice prostore crne jame ispod arene - ‘fonje’, koristili gladijatori ili divlje zvijeri.