Lokrum walkway - alameda : Lokrumsko šetalište - alameda - Marić, Mara (Array, 2019)
Između 1859. i 1867., kada je otok Lokrum bio u vlasništvu austrijskoga nadvojvode i meksičkoga cara Maksimilijana Habsburga, ispred njegove rezidencije na otoku izvedeno je šetalište inspirirano španjolskim šetalištima, poznatim pod imenom alameda. Istraživanja se temelje na grafičkoj arhivskoj građi i autentičnim troškovnicima radova, koje je potpisao dvorski vrtlar Joseph Laube. Lokrumsko šetalište izvorna je Maksimilijanova zamisao.