Splitska stanogradnja u neposrednom poslijeratnom razdoblju (1945.-1951.) Housing construction in Split in the immediate post-war period (1945-1951) - Matijević Barčot, Sanja (2019)
Članak istražuje temu stanogradnje u neposrednom poslijeratnom razdoblju u lokalnom kontekstu Splita. Donoseći prikaz ideja, projekata i realizacija karakterističnih stambenih tipologija toga vremena, paralelno s legislativnim, financijskim i organizacijskim okvirom stambene izgradnje, u članku se ukazuje na snažan utjecaj centralizacijskih procesa provođenih u sklopu širih društveno-političkih promjena na stanogradnju i njene konačne arhitektonske materijalizacije.
This article explores housing construction in Split immediately after the end of World War Two. It looks into the concepts, projects and realizations of the typical residential architecture of the period as well as the legislative, financial, and organizational framework for the regulation of housing construction. It draws attention to the centralization processes and their strong influence on housing construction and architectural production in the context of broader social and political changes.
Biografska bilješka o autorici.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija i izvori: 43 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Stanogradnja -- Poslijeratno razdoblje; Lukšić, Zlatibor -- Vesanović, Dinko; Split