Bar Kohba i Drugi židovski ustanak : povijesni izvori : rimski, židovski, kršćanski i materijalni - Havel, Boris (Array, 2019)
Drugi je židovski ustanak protiv Rimljana (132.–135.) u mnogim vidovima historiografska nepoznanica: njegovi uzroci, tijek ratovanja, razina vojne uspješnosti kako ustanika tako i Rimljana, te opseg ustankom zahvaćena ozemlja ne mogu se sa sigurnošću utvrditi. Za razliku od Prvoga ustanka (66.–73.), o Drugom ne postoje opsežni izvori, nego raštrkani ulomci u tekstovima koji se njime bave usputno i sporadično. Arheološka otkrića iz druge polovice 20. stoljeća donijela su neke nove spoznaje, kao što je stvarno ime ustaničkoga vođe, te su potvrdila i proširila dio ranijih saznanja. No brojni fragmenti još uvijek nedostaju kako bi se rekonstruirao tijek događaja koji spada među najvažnije za dugoročno oblikovanje židovskoga mesijanizma i percepciju suvremene židovske državnosti unutar religijske zajednice.