Stanovništvo u Hrvatskoj : čimbenici silaznih trendova - Akrap, Anđelko (Array, 2019)
Primjenom metode demografske analize istraženi su višestoljetni čimbenici razvoja stanovništva u Hrvatskoj. Težište je na razdoblju od polovice 19. stoljeća do 2017. godine. Razmatrajući suvremene demografske trendove povijesno–demografskim pristupom, utvrđeno je razdoblje od kojega započinje demografsko i gospodarsko zaostajanje Hrvatske. Na temelju projekcija stanovništva do 2051. predočene su vrlo nepovoljne promjene u dobnoj strukturi stanovništva. Budući da projicirane demografske promjene nose sa sobom sve izraženije socijalne i gospodarske probleme, autor predlaže ključne mjere za demografsku revitalizaciju Hrvatske.