Okultne prakse, demonski sindrom i mračna trijada ličnosti - Šram, Zlatko (Array, 2019)
U ovom smo istraživanju nastojali empirijski utvrditi (a) povezanost između okultnih praksi i demonskoga sindroma te (b) povezanost između mračne trijade ličnosti (makijavelizma, narcizma i psihopatije), okultnih praksi i demonskoga sindroma. Istraživanje je provedeno na prigodnom uzorku punoljetnih Hrvata u Vojvodini (N = 189). Radi ovoga istraživanja konstruirane su skale za mjerenje okultnih praksi i demonskoga sindroma. Mračna trijada ličnosti mjerena je upitnikom SD3 (Jones i Paulhus, 2014). Utvrdili smo da se okultne prakse i demonski sindrom nalaze u supstancijalnoj korelaciji (r = 0,57) te da se sve tri dimenzije mračne trijade nalaze u znatno većim pozitivnim korelacijama s okultnim praksama negoli s demonskim sindromom. Izgleda da demonski sindrom ima drugačiju psihopatološku pozadinu koju valja istražiti u budućim istraživanjima.