Vjerske teme usmenoknjiževnih i drugih zapisa Milana Bubanovića iz križevačkoga kraja - Baran, Tanja (Array, 2019)
U ovom se radu kontekstualiziraju i analiziraju zapisi mladoga novinara, poliglota i kritičara Milana Bubanovića (pod pseudonimom Milan Dimitrev) iz križevačkoga kraja s naglaskom na usmenoknjiževne zapise i vjerske teme koje se pojavljuju u tim zapisima. Cilj je ovoga istraživanja dokazati da su Križevci imali svojega predstavnika koji je zabilježio usmenoknjiževnu građu, ali i ostale sadržaje iz križevačke povijesti i suvremenosti, prema uputama Pitanja na sve priatelje domaćih starinah i jugoslavenske pověstnice, objavljenima u sredinom 19. stoljeća utemeljenom časopisu Arkiv za pověstnicu jugoslavensku, književnika i polihistora, prvoga predsjednika Matice hrvatske Ivana Kukuljevića Sakcinskoga. Bubanović je odgovorio na 12 od 26 postavljenih pitanja, u što je utkao i nekoliko usmenoknjiževnih žanrova: prve zapise predaja, vjerovanja i izreke u križevačkom kraju, od kojih su predaje vjerske tematike. Taj neveliki usmenoknjiževni korpus, kao i drugi zapisi, svjedoče o prožimanju usmene književnosti i vjerskih sadržaja od davnina i u križevačkom kraju.