Časopis Blagovest u razdoblju 1946.-1950. primjer položaja Katoličke crkve i vjerskog tiska u komunističkoj Jugoslaviji - Jurčević, Jurij Borna (Array, 2019)
U razdoblju nakon Drugog svjetskog rata na području Jugoslavije Katolička crkva našla se u vrlo nezavidnom položaju. Totalitarni komunistički režim uveo je mnoge represivne mjere kako bi pokušao spriječiti utjecaj koji je Crkva imala među narodom. Časopis Blagovest bio je tako jedna od rijetkih crkvenih tiskovina koje su izlazile na prostoru Jugoslavije. U ovom radu opisan je položaj Katoličke crkve u jugoslavenskom komunističkom režimu, a potom su analizirani tekstovi i poruke izneseni u časopisu Blagovest tijekom prvih pet poslijeratnih godina (1946.–1950.). U radu su navedeni tehnički, grafički i urednički podatci, prikazan je izgled časopisa, način pisanja, broj stranica, cijena, urednici, ritam izlaženja i mjesto izdavanja te niz promjena koje su se događale tijekom poslijeratnog razdoblja.