Understanding of marriage and the concept of natural law - Jasiński, Karol (Array, 2019)
Autor članka postavio je dva glavna cilja. Prvi je cilj da se, na temelju naznačenih definicije braka, skiciraju temeljne promjene kojima je institucija braka trenutno podvrgnuta (kriza ciljeva, privatizacija, astave, konkubinat, istospolni odnosi). Drugi cilj je prikaz problema vezanih uz priznavanje naravnoga prava, kojima se zagovara tradicionalno razumijevanje braka kao zajednice muškarca i žene. Polazi se od uvjerenja o stanovitom odnosu između razumijevanja braka i temeljnoga koncepta naravnoga prava. Prikazana su dva temeljna koncepta naravnoga prava: aristotelsko-tomistički i suvremeni, čije su posljedice navedene u zaključcima. Oba koncepta pretpostavljaju određeno razumijevanje ljudske naravi koja se u prvom slučaju tretira kao statična (duhovno-fizička struktura) i, u drugom slučaju, kao dinamična (inteligentna sloboda).