(Dis)obedience in the Cistercian order : some reflections on Bernard of Clairvauxʼs letter to brother Adam - Jerković, Marko, povjesničar (Array, 2019)
Godine 1124. jedna je skupina redovnika napustila svoju cistercitsku zajednicu u Morimondu i zaputila se u Svetu Zemlju (pothvat koji je završio neuspješno). Budući da za taj put nisu dobili odobrenje redovničkih autoriteta, čin je smatran velikim skandalom koji je uvelike naštetio duhovnome životu zajednice. Veliki cistercitski teolog Bernard od Clairvauxa svojim je pismima nastojao utjecati na povratak »odbjeglih« redovnika. U najopsežnijem pismu, upućenom bratu Adamu, Bernard pojašnjava kako je »nedjelo« redovnika iz Morimonda učinjeno uslijed njihova krivoga shvaćanja autoriteta. Članak analizira na koji je način Bernard poimao istinsku poslušnost i kako je poslušnost korelirao s najvišim duhovnim vrijednostima cistercitskoga reda. Također, istražuju se implikacije poslušnosti i uloga savjesti u redovničkom životu te Bernardova konceptualizacija opatove i redovnikove odgovornosti za zajedničko opsluživanje (Pravila). U konačnici, razmatraju se Bernardovi pogledi na poslušnost u odnosu na unutarnje strukture autoriteta u cistercitskome redu, kao i u odnosu na autoritet biskupa i pape.