Ideja zajednice u sociološkoj misli i kršćanska zajednica - Kovačević, Vlaho (Array, 2019)
U ovom smo radu, na temelju razumijevanja zajednice kao tradicije (potaknute koncepcijama Ferdinanda Tönniesa) i razumijevanja zajednice orijentirane oko ideje građanske zajednice (prema shvaćanjima Emilea Durkheima), pristupili razumijevanju kršćanske zajednice unutar teorije simboličke zajednice (koju je izvorno koncipirao Victor Turner, a drugačije prikazao Anthony Cohen). Zajedničko je tim različitim pristupima i koncepcijama zajednice u sociološkoj misli ideja da se zajednica tiče pripadanja, poput izražavanja čežnje za zajednicom, traženja smisla i solidarnosti, prepoznavanja i identiteta kolektiva. Odatle i razumijevanje kršćanske zajednice pretpostavlja povijesnu i društvenu mogućnost za društveno djelovanje i kulturnu tranziciju izvan okvira društvene strukture tradicionalne i građanske zajednice, ali i ideje simboličke konstrukcije zajednice određene graničnom konstrukcijom potvrđivanja pojedinca u odnosu prema drugima. Poistovjećujući kršćansku zajednicu s psihološkom dimenzijom pripadanja i solidarnosti, a ona je više simboličko-interaktivna u odnosu preobrazbe prema sebi nego samu sebe potvrđuje u odnosima prema drugima.