Assessing knowledge and attitudes toward spirituality in the domain of providing health care - Crnković, Ivana, fizioterapeutkinja (Array, 2019)
Teorijska polazišta: Legitimitet na duhovnu skrb ima svaki pacijent u okviru zdravstvene zaštite, a zdravstveni djelatnik obvezu njezina pružanja i odgovornost za nju. Metode: Cilj istraživanja bio je: utvrditi stavove studenata prema duhovnosti u pružanju zdravstvene skrbi te ispitati povezanost sociodemografskih karakteristika i razlike u stavovima studenata prema dimenziji duhovnosti. U istraživanju je sudjelovao 161 student Sveučilišta u Zagrebu u dobi od 20,86±3,81. Za svrhe ovog istraživanja korištena je validirana verzija SSCRS upitnika (Spirituality and spiritual care rating scale) za procjenu percepcije i stavova duhovne skrbi. Rezultati: Prema dobivenim rezultatima istraživanja studenti, neovisno o smjeru studija, imaju pozitivne stavove prema dimenziji duhovnosti. Većina studenata smatra da su zdravstveni djelatnici nakon završetka formalnog obrazovanja upoznati s pružanjem duhovne skrbi no istovremeno studenti obuhvaćeni ovim istraživanjem nisu imali nikakvu edukaciju o duhovnoj skrbi za vrijeme svog formalnog obrazovanja. Rasprava i zaključak: Kvalitetna zdravstvena skrb pacijenta zahtijeva pripremljenost zdravstvenog djelatnika kako u stručnosti tako i u duhovnosti. Da bi se odgovorilo na ovaj zahtjev potrebno je prilagoditi sadržaj nastavnog kurikuluma u domeni pružanja duhovne skrbi.