Genetic determinism and place - Gildersleeve, Matthew; Crowden, Andrew (2019)
U ovom tekstu smo pregledno opisali fenomen genetičkog determinizma i pojasnili na koji način naše ranije istraživanje posvećeno filozofiji mjesta može doprinijeti boljem razumijevanju genomike te pratećih debata u svezi s umjetnom genetičkom preinakom. Pokazali smo kako mjesto može potkopati bilo koju filozofiju genetičkog determinizma. Primjenom naše filozofije mjesta, ovo istraživanje doprinosi pozivu da se čovječanstvo okrene prema »kolektivnom biti-doma-u-svijetu« umjesto što se otuđuje od mjesta što genetički determinizam aktivno promiče. Također, ovdje se koristimo filmologijom kako bismo pokazali da film GATTACA konceptualizira da su mjesto i genetički determinizam suprotstavljeni. Naše istraživanje doprinosi aktualnim raspravama fokusiranim na genetički determinizam onako kako se odvijaju u medijima, obrazovanju te onako kako utječu na diskriminaciju. U osnovi, ovdje pokazujemo zašto bi umnici iz ovog područja u svojim budućim istraživanjima trebali razmatrati mjesto usporedno s genetičkim determinizmom.
In this article, we review genetic determinism and highlight how our earlier research on the philosophy of place can contribute to a better understanding of genomics and ongoing debates about genetic modification. We show how place can undermine any philosophy of genetic determinism. By using our philosophy of place, our investigation contributes to a call for a turn for humanity toward a “collective being-at-home-in-the-world”, instead of being estranged from place which genetic determinism actively promotes. We also utilise cinema studies research of the film GATTACA to conceptualise how place and genetic determinism contrast. Our examination is intended to contribute to ongoing discussions about genetic determinism as they play out in the media, in education and influence discrimination. Fundamentally, we show why scholars in this area should consider place alongside genetic determinism in their future investigations.
Bilješke uz tekst.
Bibliografija: str. 160-161.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Genetički determinizam -- Psihoanaliza -- Filmologija -- Etika