Prikaz kretanja izbjeglica preko teritorija Republike Hrvatske u dnevnom tisku : (Večernji list, Jutarnji list, 24 sata) - Vrhovski Peran, Suzana (Array, 2019)
Cilj je ovoga rada istražiti koliko su i kako hrvatske dnevne novine – Jutarnji list, Večernji list i 24sata – izvještavale o izbjegličkome valu i prolasku izbjeglica kroz Republiku Hrvatsku od rujna 2015. do travnja 2017. godine. Istraživali smo i način izvještavanja kroz prisutnost novinarskog stava, možebitno etiketiranje izbjeglica, kao i kršenje etičnih normi u izvještavanju. Pozornost je posebno posvećena odnosu naslova i teksta objava. U provedenom kvantitativnom istraživanju, s jedne su strane odbačene početne pretpostavke da izvještavanje o izbjeglicama uključuje senzacionalistički pristup temi, da se izbjeglice i (e)migrante medijski prikazuje kao opasne za gospodarsku stabilnost zemlje i kao potencijalnu terorističku prijetnju te da istodobno novinski prilozi apeliraju na emocije čitatelja. S druge je strane istraživanje potvrdilo kako se medijski djelatnici pri izvještavanju o izbjeglicama nisu pridržavali temeljnih novinarskih postulata koji od njih zahtijevaju nepristranost, pozivanje na više izvora i zaštitu identiteta djece i mlađih maloljetnika. U završnom dijelu radu donosimo rezultate i analizu empirijskog istraživanja, a u zaključku ukazujemo na važnost stavljanja dobivenih rezultata u suodnos s novim istraživanjima, posebno onima koji bi bili usmjereni na objave na društvenim mrežama i na lažne vijesti koje se njima šire o izbjegličkoj i migrantskoj problematici.