Percepcija neranjivosti, upuštanje u rizična ponašanja i zadovoljstvo životom kod srednjoškolaca - Milić, Marija, psihologinja (Array, 2019)
Osjećaj neranjivosti često se povezuje isključivo s rizičnim ponašanjem adolescenata. No, prema nekim razvojnim teorijama, ona je također i adaptivan odgovor na razvojne zadatke koji se javljaju u tom životnom razdoblju. Cilj ovoga rada bio je istražiti dva aspekta osjećaja neranjivosti (fizičke i psihološke) na uzorku srednjoškolaca. Preciznije, istražen je odnos fizičke i psihološke neranjivosti s upuštanjem u rizična ponašanja (konzumacijom cigareta) s jedne strane, te pokazateljima subjektivne dobrobiti (zadovoljstvo životom) s druge strane. U radu su analizirani podatci 297 sudionika dobi od 16 do 20 godina (M=17,33 %; SD = 0,834; 54,2 % djevojaka). Istraživanjem je utvrđeno da su se mladići procjenjivali fizički i psihološki neranjivijim od djevojaka. Adolescenti koji puše, procjenjivali su svoju fizičku neranjivost većom od adolescenata koji su prestali pušiti, koji su samo probali pušiti i onih koji nikada nisu pušili. Dok fizička neranjivost nije povezana s procjenama na većini domena zadovoljstva životom, psihološka je pozitivno povezana sa svim domenama kao i s općim životnim zadovoljstvom. Utvrđeni rezultati također pokazuju da procjena psihološke neranjivosti u većoj mjeri pridonosi objašnjenju zadovoljstva životom od procjene fizičke neranjivosti, dok je fizička neranjivost značajan prediktor čestine pušenja adolescenata. Rezultati ovog istraživanja upućuju na značaj i važnost obiju domena neranjivosti u razdoblju adolescencije.