Razvoj suradnje probacijskog i zatvorskog sustava - idemo li u dobrom smjeru? - Maloić, Snježana (Array, 2019)
Hrvatska je probacijska služba započela s radom 2011. godine, a probacijske poslove tijekom izvršavanja kazne zatvora i uvjetnog otpusta obavlja od 2013. godine. Od tada broj ovih predmeta kontinuirano raste te se sada polovica svih predmeta koje godišnje zaprima probacijska služba odnosi na izvršavanje ovih probacijskih poslova. Veći broj predmeta i veća uključenost probacijske službe tijekom izvršavanja kazne zatvora i uvjetnog otpusta ukazuje i na potrebu kvalitetne suradnje probacijskog i zatvorskog sustava. Na europskom se području učinkovita suradnja zatvorskih i probacijskih sustava smatra nužnom za svrhovito izvršavanje kazni zatvora i obavljanje probacijskih poslova. U okviru rehabilitacijskog pristupa prepoznate su određene manjkavosti postojećih suradnji, uz istovremeno isticanje modaliteta koji se pokazuju učinkovitima ili obećavajućima. Ovaj rad donosi analizu razvoja suradnje probacijskog i zatvorskog sustava u našoj zemlji, u odnosu na postojeća europska iskustva, uz zaključne preporuke daljnjeg razvoja te suradnje u smjeru dobrih europskih praksi.