Rizična ponašanja djece i mladih : javnozdravstvena perspektiva - Šentija Knežević, Mirela (Array, 2020)
Adolescencija je period u kojem djeca postaju samostalnija te počinju eksperimentirati s novim oblicima ponašanja, što često uključuje i nepoželjna, rizična ponašanja. Takva ponašanja mogu imati posljedice poput lošijeg mentalnog zdravlja, lošijeg akademskog uspjeha, problema sa zakonom, razvojem ovisnosti i slično, što ima negativan utjecaj na zdravlje i uspješnost u kasnijem životu. U ovom radu pokušali smo dati pregled čestih rizičnih ponašanja kod adolescenata (vršnjačkog nasilja i konzumacije cigareta, alkohola i marihuane) iz javnozdravstvene perspektive, s posebnim fokusom na situaciju u Hrvatskoj, te rizičnih i zaštitnih faktora za razvoj ovih oblika ponašanja).