Učinci uvođenja metodologije Europskoga sustava računa 2010 na statistiku javnih financija u Hrvatskoj - Tomek, Mateja (Array, 2019)
Primjena novoga metodološkog okvira u Hrvatskoj počela je u rujnu 2014., što se znatno odrazilo na statističke podatke koji odražavaju stanje javnih financija. Cilj je ovog rada utvrditi najvažnije promjene koje se odnose na obuhvat opće države, odnosno sektorsku klasifikaciju pojedinih institucijskih jedinica unutar javnoga sektora te kvantificirati utjecaj primjene nove metodologije na fiskalnu poziciju Republike Hrvatske od 2009. do 2015. Brojčane vrijednosti odstupanja fiskalnih pokazatelja utvrđuju se usporedbom podataka koji su dostavljeni Europskoj komisiji prema metodologiji ESA 95 te podataka koji su dostavljeni nakon implementacije metodologije ESA 2010. Usporedba metodoloških okvira i podataka upućuje na znatna odstupanja koja su rezultirala povećanjem iznosa javnoga duga, ali je primjena nove metodologije istodobno omogućila bolji uvid u glavne izvore fiskalnih rizika te pružila precizniju sliku financijskog položaja javnoga sektora. Poboljšanje fiskalne pozicije ostvareno povećanjem proračunskih prihoda, kontrolom proračunskih rashoda i gospodarskim rastom omogućilo je Hrvatskoj izlazak iz postupka u slučaju prekomjernoga deficita.