Suvremeni pristup oblikovanju glazbenoga ukusa učenika u nastavi glazbene umjetnosti - Senjan, Ivana (2019)
Glazbeni ukus slušatelja dio je opće kulture koji se dugoročno oblikuje estetskim odgojem u nastavi glazbe i interakcijom brojnih utjecajnih čimbenika od kojih se najčešće ističu karakteristike glazbe, kontekst slušanja te individualne osobine slušatelja. Na razini srednjoškolskog općeg obrazovanja suvremena glazbena pedagogija naglašava potrebu za intenziviranjem psihološko-sociološkog pristupa u poučavanju, a s ciljem da se kroz estetsku percepciju glazbe i kritičko mišljenje formiraju stavovi učenika o glazbi koju slušaju te njihova potreba za vrijednim glazbenim postignućima u svakodnevnom životu. Takvim se pristupom uočava razlika između „znanja o glazbi“ i „glazbenog znanja“, odnosno razlika između postavki postojećeg dijakronijskog modela u nastavi Glazbene umjetnosti i suvremenih modela poučavanja. U radu će se prikazati jednogodišnji eksperimentalni nastavni program Glazbene umjetnosti koji svoje ishodište nalazi u modelu glazbenih preferencija – Modelu recipročnog odgovora (Hargreaves, MacDonald i Miell, 2005). Prikazat će se i rezultati istraživanja provedenog u školskoj godini 2015./16. u Gimnaziji dr. Ivana Kranjčeva u Đurđevcu, a koji ukazuju na pozitivan utjecaj eksperimentalnog modela poučavanja na glazbeni ukus učenika.
The listener's musical taste is part of a general culture that is shaped in the long term by aesthetic education in music classes, and through interaction of many influential factors, the most distinct being the characteristics of music, the context of listening, and the listener’s individual traits. At the level of secondary education, contemporary music pedagogy emphasizes the need to intensify the psychosocial approach to teaching, with the aim of forming students' attitudes about music they listen to through aesthetic perception of music and their need for valuable musical achievements in everyday life. This approach reveals the difference between "knowledge of music" and "musical knowledge", that is, the distinction between the existing diachronic model in teaching Music Art and contemporary models of teaching. The paper will present a one-year experimental curriculum of Music Arts, which originates in the model of musical preferences - the Reciprocal Response Model (Hargreaves, MacDonald, & Miell, 2005). Furthermore, it will show the results of the school year 2015/16 at Dr Ivan Kranjčev Gymnasium (secondary general-education school) in Đurđevac that indicate a positive impact of the experimental teaching model on students’ musical taste.
Musikalischer Geschmack der Hörer ist ein Teil der Allgemeinkultur, der durch eine längere Zeit geformt wird, in erster Linie durch die ästhetische Erziehung im Musikunterricht und durch die Interaktion von vielen Einflussfaktoren, wobei Musikeigenschaften, Hörkontext und individuelle Merkmale der Hörer die größte Rolle spielen. Die moderne Musikpädagogik betont die Wichtigkeit des psychologisch-soziologischen Ansatzes im Bereich der allgemeinen mittelschulischen Ausbildung, um durch musikästhetische Wahrnehmung und kritische Denkweise die Einstellungen der Schüler zur Musik, die sie hören, zu formen und bei ihnen das Bedürfnis nach wertvollen musikalischen Errungenschaften im alltäglichen Leben aufkommen zu lassen. Bei diesem Ansatz kommt der Unterschied zwischen dem „musikalischen Wissen“ und „Wissen über Musik“ zum Ausdruck, bzw. der Unterschied zwischen dem bestehenden diachronischen Modell im Musikunterricht und den zeitgenössischen pädagogischen Ansätzen. In der vorliegenden Arbeit wird das einjährige experimentelle Programm des Musikunterrichts dargestellt, das vom Modell der Musikpräferenzen – Modell der reziproken Antworten, ausgeht (Hargreaves, MacDonald i Miell, 2005). Es werden außerdem die Ergebnisse der Studie dargestellt, die während des Schuljahres 2015/16 am Gymnasium Dr. Ivan Kranjčev in Đurđevac durchgeführt wurde. Diese Resultate zeugen vom positiven Einfluss des experimentellen Lehrmodells auf den Musikgeschmack der Schüler.
Bibliografija: str. 98-100.
Sažetak ; Abstract ; Zusammenfassung.
Keywords: Glazbene preferencije -- Glazbeni ukus -- Nastava glazbenog odgoja -- Modeli poučavanja