Stavovi odgojitelja o dječjim tjelesnim aktivnostima - Iveković, Ivica (Array, 2019)
Cilj istraživanja je bio ispitati razlikuju li se stavovi odgojitelja s obzirom na njihovo mjesto zaposlenja, tj. rada, dob, dužinu radnog iskustva i jesu li ili nisu imali ozljedu prema tjelesnim aktivnostima djece. U istraživanju je sudjelovao 61 odgojitelj (60 Ž, 1 M; M=43, SD=11,027). Faktorskom analizom izdvojena su dva faktora – tjelesne aktivnosti na manjim visinama (u ravnini s tlom pa do 45 cm visine) i tjelesne aktivnosti na većim visinama (na visini višoj od 45 cm). Odgojitelji zaposleni u vrtiću u središtu županije imaju značajno pozitivniji cjelokupan stav prema tjelesnim aktivnostima, ali i prema aktivnostima koje djeca provode na manjim visinama od odgojitelja koji su zaposleni u vrtićima izvan središta županije. Odgojitelji s više radnog iskustva imaju značajno pozitivniji cjelokupan stav prema tjelesnim aktivnostima, ali i prema aktivnostima koje djeca provode na manjim visinama od odgojitelja s manje radnog iskustva. Zaključno, kod zaposlenih odgojitelja njihova dob te jesu li ili nisu imali iskustvo vlastite ozljede značajno ne utječe na razlikovanje njihovih stavova prema tjelesnim aktivnostima djece. Na razlikovanje stavova odgojitelja prema tjelesnim aktivnostima djece može značajno utjecati dužina radnog iskustva i mjesto njihovog zaposlenja, odnosno jesu li zaposleni u vrtiću u gradu koji je glavno središte županije ili su zaposleni u vrtiću u nekom manjem mjestu.