Tjelesne aktivnosti u školi - Petrović, Đurđica, profesorica razredne nastave (Array, 2019)
Cilj ovog rada je istaknuti važnost utjecaja tjelesnih aktivnosti na fizičko i psihičko zdravlje učenika, odnosno njihov utjecaj na povećanje sveobuhvatnog zdravstvenog stanja pojedinca. Također, istaknuta je važnost ranog početka bavljenja tjelesnim aktivnostima, kao i uključenost svih čimbenika društva u poticanje i provedbu tih aktivnosti. Važnost ranog početka bavljenja tjelesnim aktivnostima ističe se među učiteljima koji rade s djecom mlađe školske dobi. Život i rad učenika trebalo bi organizirati tako da se u što je moguće većoj mjeri pozitivno utječe na njihov razvoj, na razvoj njihovih sposobnosti i osobina, a kroz to i na zdravlje koje predstavlja preduvjet i temelj za sve ljudske djelatnosti. Navedeni su načini ostvarivanja ciljeva i zadaća tjelesne i zdravstvene kulture kako putem nastave, odnosno nastavnog procesa ali i putem izvannastavnih i izvanškolskih organizacijskih oblika rada. Istaknuta je važnost uključivanja što većeg broja učenika u izvannastavne i izvanškolske aktivnosti kao i u školske sportske klubove. Naveden je primjer poticanja tjelesnih aktivnosti u nastavnoj praksi koji potiče i promovira što masovnije sudjelovanje učenika u tjelesnim aktivnostima i izvan nastavnog procesa.