Stavovi učenika prema nastavi glazbene kulture i glazbene umjetnosti - Dobrota, Snježana; Conar, Ružica (2019)
U radu su istraženi stavovi učenika osnovnih škola i gimnazija prema nastavi Glazbene kulture i Glazbene umjetnosti s obzirom na spol, dob, obiteljsko okruženje, dodatnu glazbenu poduku, preferiranje klasične glazbe te preferencije određenih aktivnosti nastave glazbe. Tijekom istraživanja primijenjen je upitnik općih podataka te upitnik za ispitivanje stavova učenika prema predmetu Glazbena kultura / Glazbena umjetnost. Istraživanje je provedeno na uzorku od 245 učenika trećeg, četvrtog, sedmog i osmog razreda osnovne škole te trećeg i četvrtog razreda gimnazije. Rezultatima ovoga istraživanja potvrđeno je kako gimnazijalci u odnosu na učenike osnovne škole, provode više vremena dnevno slušajući glazbu. Učenici koji preferiraju klasičnu glazbu i učenici čiji roditelji slušaju klasičnu glazbu imaju pozitivnije stavove prema Glazbenoj kulturi / Glazbenoj umjetnosti. Rezultatima istraživanja potvrđeno je da mlađi učenici u odnosu na starije, imaju pozitivnije stavove prema nastavi glazbe. Slušanje je aktivnost nastave glazbe koju učenici najviše preferiraju, dok najmanje pozitivne stavove imaju prema glazbenom stvaralaštvu. Nije potvrđena povezanost dodatne glazbene poduke i spola na stavove prema nastavi glazbe.
The paper reviews the attitudes of elementary and high school students towards the teaching of Music Culture and Musical Arts in terms of their gender, age, family environment, additional music instruction, preference for classical music, and preferences of certain activities of music teaching. A general questionnaire and a questionnaire for examining the attitudes of students according to the subject of Music Culture/Musical Arts were used during the research. The survey was conducted on a sample of 245 students of the third, fourth, seventh, and eighth grades of elementary school and third and fourth grades of high school. The results of this research confirm that high school students spend more time daily listening to music than primary school students. Pupils who prefer classical music and students whose parents listen to classical music have more positive attitudes towards subjects of Music Culture/Musical Art. The results of the research confirm that younger students have more positive attitudes towards music teaching than older students. Students have the most positive attitudes towards listening, and the least positive attitudes toward musical creation. No correlation between additional music instruction and sex influence on attitudes towards music teaching were confirmed.
Die Arbeit untersuchte die Einstellungen von Grundschülern und Gymnasiasten zum Musikunterricht in Bezug auf ihr Geschlecht, Alter, Familienhintergrund, zusätzlichen Musikunterricht, Vorliebe für klassische Musik und Vorliebe für bestimmte Aktivitäten im Musikunterricht. Für die Erhebung wurde ein Fragebogen zu allgemeinen Daten, sowie ein Fragebogen zur Erhebung der Einstellungen von Schülern zum Fach Musik verwendet. Die Untersuchung wurde auf einer Stichprobe von 245 Schülern der dritten, vierten, siebten und achten Klasse der Grundschule, sowie dritten und vierten Klasse des Gymnasiums (bzw. 11. u. 12. Klasse Oberstufe) durchgeführt. Die Ergebnisse dieser Untersuchung bestätigen, dass Gymnasiasten im Vergleich zu Grundschülern täglich mehr Zeit beim Musikhören verbringen. Schüler mit Vorliebe für klassische Musik und Schüler, deren Eltern klassische Musik hören, haben positivere Einstellungen zum Musikunterricht. Die Ergebnisse haben außerdem bestätigt, dass jüngere Schüler positivere Einstellungen zum Musikunterricht haben als ältere. Hören ist die beliebteste Aktivität im Musikunterricht, während die am wenigsten positiven Einstellungen zur Aktivität der musikalischen Produktion vorherrschen. Ein Zusammenhang zwischen zusätzlichem Musikunterricht und Geschlecht auf die Einstellungen zum Musikunterricht konnte nicht festgestellt werden.
Bibliografija: str. 139-140.
Sažetak ; Summary ; Zusammenfassung.
Keywords: Nastava glazbe -- Osnovna škola -- Srednja škola -- Glazbene preferencije -- Stavovi učenika