Utjecaj porodne mase na dnevni prirast prasadi visokoplodnih krmača - Škorput, Dubravko (Array, 2019)
Legla visokoplodnih krmača često karakterizira varijabilnost porodnih masa prasadi i češća pojava lagane prasadi manje vitalnosti, što može negativno utjecati na proizvodne pokazatelje prasadi u kasnijim fazama uzgoja. Stoga je cilj rada bio utvrditi utjecaj porodnih masa prasadi na farmi visokoplodnih krmača na dnevne priraste prasadi u laktaciji i uzgoju. U istraživanje je bilo uključeno 296 prasadi iz prasenja 25 krmača hibridne linije Pen Ar Lan u razdoblju između prosinca 2014. i siječnja 2015. Analiziran je prosječni dnevni prirast prasadi od rođenja do kraja razdoblja uzgoja u dobi od 83 dana. Porodna masa značajno je utjecala na dnevne priraste prasadi tijekom laktacije i uzgoja. Prasad koja je pripadala razredima manjih porodnih masa imala je značajno manje dnevne priraste u odnosu na prasad koja je pripadala razredima s većim porodnim masama. Dobiveni rezultati upućuju na potrebu poduzimanja mjera s ciljem smanjenja broja avitalne prasadi manjih porodnih masa prasadi kako bi se omogućilo bolje preživljavanje i zadovoljavajući rast prasadi iz legala visokoplodnih krmača.