Refleksije uz Truhelkinu knjigu o ženi, ptici i kući od mašte : Pipo i Pipa - Šarančić Čutura, Snežana (Array, 2019)
Polazeći tragom kritičkoga osvrta Slobodana Ž. Markovića o Truhelkinu romanu Pipo i Pipa(1923.), u ovome radu pozornost je usmjerena na nekoliko analitički izazovnih točaka navedenoga djela: k pitanju sentimentalnosti, dinamičnosti naracije, posredovanih ideja i životnih vrjednota (o ženskome identitetu i sudbini; o načelu dobrote, milosrđa i darivanja; o sanjarenju; o odnosu djetinjstva i starosti; o usamljenosti i samoći; o odnosu čovjeka i životinje; o književnosti), te semantici i simbolici odabranih segmenata. Iako je, posebice u usporedbi sa Zlatnim dancima (1918.), Pipo i Pipa kritički marginalizirana knjiga, u radu se nastoji interpretirati i aktualizirati kao intrigantna i za razumijevanje opusa Jagode Truhelke i za pronicanje u povijesne, poetičke, žanrovske, stilske i idejne smjerove hrvatske dječje književnosti.