Što je Put rata, a što Ratni konj? : Nikad se ne smije zaboraviti njihova uloga u prošlim ratovima! - Zaradija Kiš, Antonija (Array, 2019)
Rad se fokusira na knjigu i film Put rata poznatoga engleskoga dječjega pisca Michaela Morpurga. Pisac je nedovoljno poznat hrvatskoj čitateljskoj publici, a istoimeni film (inače oboje netočno prevedeni na hrvatski jezik) Stevena Spielberga nedovoljno primijećen u javnosti. Morpurgova su djela posebice zanimljiva jer se u pozadini glavnih zbivanja redovito oslikavaju važni svjetski povijesni događaji kao što je i slučaj s knjigom originalnoga naslova War Horse u čijoj je pozadini Prvi svjetski rat. Rad se usredotočuje na konja i empatično ozračje knjige, ali isto tako nastoji istaknuti vječnu vezu čovjeka i te dostojanstvene i plemenite životinje, čime se želi potaknuti drugačiji pristup animalističkim putokazima ovoga djela, ali i drugih u kojima je životinja važan ili glavni sudionik radnje.