Vjesnikova novinska dokumentacija u Hrvatskom državnom arhivu kao izvor za istraživanje povijesti Istre - Lemić, Vlatka (Array, 2018)
Hemeroteke koje brojne ustanove vode sa svrhom dokumentiranja svojih aktivnosti predstavljaju značajan dokumentacijski izvor za povijesni pregled djelovanja i rada pojedine institucije, a često i cijeloga područja neke djelatnosti, društvenih zbivanja i povijesnoga konteksta svojega nastanka. Vjesnikova novinska dokumentacija, kao jedinstvena zbirka novinskih isječaka iz tiskovina koje su izlazile na području Jugoslavije i Hrvatske u razdoblju od pedesetak godina, svjedoči i o povijesti novinarstva i o životu u Hrvatskoj i susjednim zemljama u drugoj polovici dvadesetoga stoljeća. Vjesnikova Hemeroteka, kao jedna od serija fonda Vjesnik, čuva se u Hrvatskom državnom arhivu od 2013. godine i sadrži oko 580 d/m gradiva – isječaka članaka iz novina, tjednika i časopisa objavljivanih u tiskovinama iz Jugoslavije i Hrvatske u razdoblju 1962. – 2006. Ova je zbirka od svoga nastanka značajan informacijski izvor novinarima, medijskoj industriji i brojnim stručnjacima i znanstvenicima te je stoga u proteklih petnaestak godina bilo više pokušaja digitalizacije ovoga gradiva, što se nastavilo i u Arhivu. U radu se na primjeru Istre opisuju mogućnosti istraživanja ove Hemeroteke i načini njezina korištenja, detaljnije u okviru tematske cjeline Unutarnja politika. Kako je znatan dio ove dokumentacije u svezi s lokalnim temama, osobama i značajnim događajima iz javnoga života, vidljiva je njena korisnost za raznovrsna tematska istraživanja kao nadopuna, poveznica i ilustracija drugim izvorima.