Karojba i okolica na prijelazu iz XIX. u XX. stoljeće - Bertoša, Slaven (Array, 2018)
Ukratko se osvrnuvši na najznačajnije događaje na Karojštini krajem XIX. i u prvih desetak godina XX. stoljeća, autor opisuje političko i gospodarsko stanje, pitanje opskrbe vodom i otvaranje škola s nastavom na hrvatskom jeziku. Piše o hrvatskom narodnom preporodu u karojskim selima te o Parenzani, željezničkoj pruzi koja je prolazila i ovim krajem. Dotiče se i gradnje i obnove sakralnih objekata spomenutoga kraja. Ističe osobitu važnost dugo zaboravljenoga lokaliteta Valigaštar, o kojem se posljednjih dvadesetak godina sve više piše, otkako je njegovo iznimno značenje, poglavito za srednjovjekovnu povijest Istre, istaknuo povjesničar Miroslav Bertoša.