Ljubljana i Cetina lončarski stilovi 3. tisućljeća prije Krista na prostoru istočnoga Jadrana = Ljubljana and Cetina : pottery styles of the third millennium BC in the Eastern Adriatic - Forenbaher, Stašo (2018)
Ovaj rad nudi nov sintetički pregled lončarskih stilova trećega tisućljeća prije Krista na prostoru istočnoga Jadrana, temeljen na 146 nalazišta s objavljenom karakterističnom lončarijom. Odmičući se od tradicionalnih koncepata arheoloških kultura i razdoblja, najprije se nastoji jasno definirati ljubljansko-jadranski i cetinski lončarski stil. Potom se kritički preispituje građa koja je dosad bila korištena za datiranje tih stilova: stratigrafski podaci iz višeslojnih nalazišta i asocijacije karakteristične lončarije s metalnim nalazima. Slijedi prvi pokušaj približnoga datiranja spomenutih stilova putem raspoloživih radiokarbonskih datuma. U zaključku rada, ljubljansko-jadranski i cetinski stil smještaju se na temelju svega iznesenog u svoj širi prostorni i vremenski kontekst.
This contribution provides a new synthetic overview of the eastern Adriatic pottery styles of the third millennium BC, based on 146 sites from which characteristic pottery has been published. Parting with the traditional concepts of archaeological cultures and periods, it first seeks clear definitions of Ljubljana-Adriatic and Cetina pottery styles. It follows with a critical reexamination of the evidence that, up to the present, has been used for the dating of those styles: stratigraphic information from stratified sites and the association of characteristic pottery with objects made of metal. This is followed by a pioneering attempt to date the same styles by using the available radiocarbon dates. In conclusion, Ljubljana-Adriatic and Cetina styles are placed in their wider spatial and temporal context.
Bilješke uz tekst.
Bibliografija: str. 155-157.
Sažetak ; Summary.
Tekst usporedno na hrv. i engl. jeziku.
Keywords: Arheološki nalazi -- Lončarstvo -- Lončarski stilovi; Eneolitik -- Brončano doba; Jadran -- Ljubljana -- Cetina