Učinak nove EU Uredbe 2016/679 (GDPR) na zaštitu osobnih podataka u Republici Hrvatskoj - Čizmić, Jozo; Boban, Marija (2018)
Nakon više od sedam godina od početne inicijative i četiri godine pregovora, novi europski okvir za zaštitu osobnih podataka konačno je usvojen u travnju 2016. godine. Opća EU uredba o zaštiti osobnih podataka 2016/679 ili GDPR (General Data Protection Regulation) zamjenjuje trenutnu EU direktivu i izravno se primjenjuje u svim državama članicama Europske unije. Mogućnost prilagodbe određenih dijelova ipak je ostavljena u nacionalnom zakonodavstvu zaključno s 25. svibnja 2018. kada se GDPR počinje primjenjivati! Ključna pretpostavka razvoja suvremene digitalne ekonomije temelji se na ubrzanom razvoju informacijskih i komunikacijskih tehnologija, istodobno stvarajući nove izazove i ugroze privatnosti i zaštite osobnih podataka. Obrada podataka, osobito obrada osobnih podataka, novi IT alati i digitalno tržište, razvilo je potrebu za povećanjem zaštite privatnosti novih digitalnih proizvoda i usluga. Rješenje je navedeno u novoj reformi EU okviru zaštite osobnih podataka koja unosi velike promjene u načine upravljanja osobnim podacima i izravno se primjenjuje na sve organizacije koje raspolažu osobnim podacima građana Europske unije. Također, GDPR sa sobom donosi bitne promjene u pravilima koja definiraju osobne podatke te uvoodi nove pojmove kao i usklađenost, planiranje, implementaciju, održavanje usklađenosti te procjenu učinka. U nekim slučajevima organizacije će trebati imenovati i kvalificiranog službenika za zaštitu osobnih podataka (DPO – Data Protection Officer) koji će odgovarati izravno Upravi. Ustanove i tvrtke dužne su usklađivanje završiti do 25. svibnja 2018., kada se GDPR počinje primjenjivati u cijeloj Europskoj uniji. U ovom radu autori će predstaviti odredbe i primjenu nove EU Uredbe o zaštiti podataka i odredbama javnog i privatnog sektora u provedbi GDPR-a, s posebnim naglaskom na procjenu učinka koja će osigurati modernizirani okvir za zaštitu podataka u Europi.
After more than seven years from the initial initiative and four years of negotiations, the new EU General Protection Regulation was finally adopted in April 2016. In full name Regulation (EU) 2016/679 of the European parliament and of the Council of 27 April 2016 on the protection of natural persons with regard to the processing of personal data and on the free movement of such data, and repealing Directive 95/46/EC (here and after GDPR) replaces the current EU Directive 95/46/ EZ and comes into force on the date of adoption and is directly applicable in all EU Member States. The ability to adapt certain parts is still left in national legislation as of May 25, 2018, when GDPR starts to apply!The key assumption of the development of the contemporary digital economy is based on the accelerated development of information and communication technologies, at the same time creating new challenges and threats to privacy and the protection of personal data. Data processing, especially personal data processing, new information and communication tools and the digital market, have developed the need to increase privacy protection of new digital products and services. The solution is mentioned in the new EU data protection framework called GDPR. The Regulation introduces major changes in personal data management and applies directly to all organizations that have personal data of EU citizens. Also, GDPR brings significant changes to the rules that define personal information and defines new concepts as well as compliance, planning, implementation and compliance compliance, as well as performance appraisal. In some cases the organization will also need to appoint a qualified Data Protection Officer who will be directly responsible to the Administration. Institutions and companies are required to complete alignment by May 25, 2018 - then the GDPR will come into force throughout the European Union.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: 57 jed.
Sažetak ; Summary ; Zussamenfassung ; Riassunto.
Keywords: Osobni podaci -- Zaštita osobnih podataka -- Kazne -- Pseudonimizacija -- Usklađenost; Europska unija; Hrvatska