Tradicionalna poljoprivreda u Nacionalnom parku Paklenica - Franin, Kristijan; Bušljeta, Božena; Marcelić, Šime; Maričić, Branka, agronomkinja; Šikić, Zoran (2018)
Na području Nacionalnog parka Paklenica kao i na velikom broju ostalih zaštićenih područja ljudska aktivnost u obliku poljoprivredne proizvodnje je ograničena i mora se odvijati sukladno uvjetima zaštite prirode. Budući da je upravo poljoprivreda jedna od osnovnih djelatnosti vezanih za opstanak stanovništva na takvim je područjima trebalo pronaći model između proizvodnje i očuvanja prirode i okoliša. Tradicionalna, ekološki prihvatljiva poljoprivreda omogućuje proizvodnju namirnica po ekološkim načelima, pridonosi očuvanju biološke raznolikosti, te očuvanju autohtonih kultura i pasmina. U radu su opisane osnovne značajke NP Paklenica (smještaj, geografski položaj, te geološke klimatske i hidrološke značajke). Tijekom ovog istraživanja zabilježen je sveukupno 41 vrt koji se nekada koristio ili se još uvijek koristi za proizvodnju osnovnih poljoprivrednih kultura. Prikazani su najznačajnije biljne i životinjske vrste, te tradicionalan načini proizvodnje. Prikazana je organizacija plodoreda, agrotehnika (obrada, gnojidba i navodnjavanje), te metode njege biljaka. Ovakav način proizvodnje temelji se na ekološki prihvatljivim mjerama čija je svrha smanjiti onečišćenje okoliša i očuvati biološku raznolikost. Premda okarakterizirano kao tradicionalni, neki od navedenih načina proizvodnje predstavljaju okosnicu suvremene ekološke poljoprivrede. Osim toga takva proizvodnja ima izuzetnu vrijednost u etnološkom smislu ali i u obogaćivanju turističke ponude podvelebitskog dijela Zadarske županije.
In the Paklenica national Park as well as in a large number of other protected areas, human activity in the form of agricultural productions is limited and must be conducted in accordance with the nature protection requirements. Since agriculture is one of the basic activities related to the survival of the population in such areas, a model must be found between the production and preservation of nature and environment. Traditional, environmentally friendy agriculture allows the production of food by ecological principles, contributes to the conservation of biodiversity and the preservation of indigenous cultures and breeds. The paper disribes the basic features of NP Paklenica (location, geographical position, as well as geological climatic and hydrological characteristis). Durring this research a total of 41 gardens that were once used or are still used for the production of basic agricultural crops was recorded. The most significant plants, animals and traditional ways of production were presented. Furthermore, the organization of crops, agrotechnics (soil tillage, fertilization and irrigation) and methods of plant protection were also presented. This mode of agricultural productionis based on environmentally friendly measures whose purpose is to reduce environmental pollution and preserve biodiversity. Although characterized as traditional, some of the above mentioned forms of production represent the backbone of modern ecological agriculture. In addition, such production has an exceptional value in the ethnological sense as well as in enriching the tourist offer of below Velebit Riviera (Zadar County).
Bibliografija: 19 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Bioraznolikost -- Ekologija -- Poljoprivreda -- Zaštićena područja; Nacionalni park Paklenica