Utjecaj veličine obradive površine na broj sati i snagu traktora u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima - Zimmer, Domagoj; Šumanovac, Luka; Jurić, Tomislav, agronom; Jurišić, Mladen; Ranogajec, Ljubica; Turkalj, Davorin (2019)
U radu je istraživan utjecaj veličine obradive površine na stupanj iskorištenja, broj sati rada tijekom godine i na ukupnu snagu traktora za deset obiteljskih gospodarstava. Obiteljska gospodarstva koja raspolažu s većom obradivom površinom znatno bolje iskorištavaju poljoprivredne agregate, posebice traktore B kategorije, dok je istodobno iskorištenje traktora A kategorije znatno manje. Kod traktora kategorije A koeficijent korelacije iznosi r = 0,16, a determinacije R² = 0,0269, kod B kategorije r = 0,82, odnosno R² = 0,6859. Koeficijenti za kategoriju C nisu izračunati zbog premalog broja podataka. Utjecaj veličine obradive površine na potreban broj radnih sati traktora definiran je koeficijentom korelacije traktora za A kategoriju r = 0,22 i koeficijentom determinacije R2 = 0,0513, za B kategoriju je iznosio r = 0,83 i R2 = 0,6936 dok zbog malog broja podataka C kategoriju nije bilo moguće statistički obraditi. Kod utjecaja veličine obradive površine na ukupnu snagu traktora koeficijent korelacije iznosi r = 0,86. Koeficijent determinacije za istraživana obilježja iznosi R² = 0,7488.
In this research the effects of land size on utilization level, working hours per year and the total power of tractor on ten family farms were investigated. Family farms with more land were found to utilize their agricultural machinery much better, especially B category tractors, while the utilization of A category tractors was significantly smaller. Correlation coefficient between land size and number of A category tractors was r = 0.16 and determination coefficient was R² = 0.0269, while for B category tractors r was 0.82, and R² was 0.6859. Coefficients for C category tractors were not calculated because of insufficient data for the statistics. The effect of land size on the required number of working hours for A category tractors was weak because of a low correlation coefficient (r = 0.22) and determination coefficient (R2 = 0.0513) between the variables. For the B category tractors much greater correlation coefficient (r = 0.83) and determination coefficient (R2 = 0.6936) were found. For the C category tractors the coefficients were not calculated because of insufficient data for statistics. Land size effect on the total tractor power was shown to have the highest coefficient of correlation (r = 0.86) and determination (R2 = 0.7488).
Bibliografija: 26 jed.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Poljoprivredna mehanizacija -- Traktor -- Obiteljska gospodarstva -- Obradiva površina -- Regresijska analiza