Upoznatost slavonskih poljoprivrednika s meliorativnim zahvatima i njihovom utjecaju na stabilnost prinosa - Benković, Robert; Japundžić-Palenkić, Božica; Benković-Lačić, Teuta (2019)
Meliorativne mjere navodnjavanja i odvodnje suvišne vode spadaju u važnu strategiju razvoja održive poljoprivredne proizvodnje u regijama s nepovoljnim klimatskim uvjetima. Cilj ovoga rada bio je utvrditi koliko su slavonski poljoprivrednici educirani i upoznati s unaprjeđenjem poljoprivredne proizvodnje putem ulaganja u meliorativne sustave. Stoga je anketa o educiranosti slavonskih poljoprivrednika te njihovoj spremnosti na unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje, odnosno ulaganje u meliorativne sustave i stabilnost prinosa provedena u periodu od 17.10.2016. do 20.01.2017. godine u pet slavonskih županija (Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj i Požeško-slavonskoj). Uzorak je činilo 30 ispitanika iz svake od pet slavonskih županija (ukupno 150) zaposlenih u poljoprivredi i drugim djelatnostima vezanim za poljoprivredu. Ispitanicima su postavljena dvadeset četiri pitanja koja su se odnosila na glavnu djelatnost njihova rada, stupanj obrazo-vanja, veličinu obrađivanih površina, održavanje meliorativnog sustava, način navodnjavanja i temeljna znanja o povećanju prinosa primjenom meliorativnih sustava. Istraživanjem je utvrđeno da najveći broj ispitanika obrađuje površine veličine 1-3 ha na kojima postoji problem suvišne vode i čije sustave odvodnje održavaju uglavnom vlasnici. Rezultati pokazuju da se u istraživanim županijama javlja problem nedostatka vode, a dominantni način navodnjavanja je prirodnim putem oborinskim vodama. Anketa ukazuje na svijest poljoprivrednih proizvođača da ulaganjem u meliorativne sustave odvodnje i navodnjavanja očekuju redovite prinose ali i povećanje prinosa.
Meliorative measures as irrigation and drainage are part of an important strategy for development of sustainable agricultural production in the regions with adverse climatic conditions. The aim of this paper was to determine how well Slavonian farmers are educated and acquainted with the improvement of agricultural production by investing in meliorative systems. This questioner survey on the education of Slavonian farmers and their willingness to improve agricultural production, investing in meliorative systems and yield stability, was carried out in the period from 17. October 2016. to 20. January 2017. in five Slavonian counties (Brod-Posavina, Osijek-Baranja, Vukovar-Srijem, Sisak-Moslavina and Požega-Slavonia). The sample consisted of 30 respondents from each of the five Slavonian counties (a total of 150 respondents) employed in agriculture and other activities related to agriculture. Respondents were asked twenty-four questions related to the main activity of their work, the level of education, the size of cultivated areas, the maintenance of the darinage system, the irrigation method, and basic knowledge about increasing the yield by applying meliorative systems. The survey found that most of the respondents cultivated areas of 1-3 ha with the problem of excess water and drainage systems which mostly maintained by the land owners. The results show that in the studied counties there is a problem of lack of water, and the dominant way of irrigation is by precipitation. The survey indicates the awareness of agricultural producers that they can expect constant and regular yields and even increase of yields by investing in meliorative systems.
Bibliografija: 10 jed.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Melioracija -- Poljoprivredna proizvodnja -- Poljoprivrednici -- Povećanje prinosa