Vrtovi odgojno-obrazovnih institucija na području gradske četvrti Sesvete - Židovec, Vesna; Pirić, Tea; Skendrović Babojelić, Martina; Dujmović Purgar, Dubravka (2019)
Uz sve funkcije koje imaju zelene površine, školski vrt ima još i edukativnu ulogu. Nekad je bio vezan uz škole u ruralnom području, dok danas postoje brojne potvrde o njegovoj važnosti u obrazovnom procesu bez obzira radi li se o ruralnom ili urbanom okruženju. Gradska četvrt Sesvete cijelim je svojim područjem smještena izvan granica grada Zagreba kao naselja. Zauzima čak četvrtinu njegovog ukupnog prostora na sjeveroistoku grada. Još prije nekoliko desetljeća najveći je dio tog prostora obilježavao izrazito ruralni način života, elementi kojega su i danas jasno vidljivi u većini ovdašnjih naselja. Industrijalizacija i s njom povezano doseljavanje tisuća novih stanovnika ponajprije su, već sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća, potaknuli brzu urbanizaciju tada još malih Sesveta i drugih tadašnjih samostalnih naselja. Na cijelom području postoje 4 gradske i 5 privatnih predškolskih ustanova te osam osnovnih škola. Neke od tih institucija imaju vrt koji je uključen u obrazovni program sa svrhom razvoja pozitivnih psihofizičkih osobina kod učenika. Cilj rada bio je istražiti postojanje vrtova uz odgojno-obrazovne institucije (predškolske TIP 1 i osnovnoškolske TIP 2) na području gradske četvrti Sesvete, identificirati biljne svojte prema kategorijama (jedno- i dvogodišnje cvjetne vrste, trajnice i geofiti, grmlje, drveće i penjačice); procijeniti uređenost vrtova i njihovu usklađenost s tradicijom i prostorom u kojem se nalaze. U vrtovima TIP 1 zabilježeno je ukupno 97 svojti (44 jedno- i dvogodišnje, 12 trajnica i geofita, 15 grmova i 26 stabala), a u vrtovima TIP 2 ukupno 40 svojti (8 jedno- i dvogodišnje, 7 trajnica i geofita, 19 grmova i 6 stabala). Osim jednog vrtića, niti jedna od istraživanih odgojno-obrazovnih institucija na području gradske četvrti Sesvete niju imala vrt uključen u odgojno-obrazovni rad.
With all the functions that green surfaces have, the school garden has an educational role as well. It was once related to schools in the rural area, while today there are numerous confirmations of its importance in the educational process, whether rural or urban. The city district of Sesvete is entirely in its area located outside the city limits of Zagreb as a settlement. It occupies as much as a quarter of its total area in the northeast of the City. A few decades ago, most of this area marked the rural way of life, elements that are still clearly visible today in most of the local settlements. Industrialization and the associated immigration of thousands of new inhabitants were, in the mid-sixties of the last century, prompted by the rapid urbanization of the then small Sesvete and other then independent settlements. There are 4 urban and 5 private pre-school institutions and several primary schools throughout the area. Some of these institutions have a garden that is included in the educational program for the purpose of developing positive psychophysical traits in students and helps to acquire new knowledge and skills in a healthy environment. The aim of the study was to investigate the existence of gardens with educational institutions (pre-school TYPE 1 and elementary school TYPE 2) in the area of Sesvete, to identify plant taxa by categories (annuals, biennials, perennials and geophytes, shrubs, trees and climbers); to evaluate the maintenance of the gardens and their conformity with the tradition and the area in which they are located. In TYPE 1 gardens, a total of 97 species (44 annuals and biennials, 12 perennials and geophytes, 15 shrubs and 26 trees) were recorded, and in TYPE 2 gardens 40 species (8 annuals and biennials, 7 perennials and geophytes, 19 shrubs and 6 trees). In addition to a kindergarten, none of the surveyed educational institutions in the area of the city district of Sesvete had a garden included in the educational work.
Bibliografija: 66 jed.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Školski vrt -- Hortikulturna terapija -- Ekologija -- Edukativna uloga